Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αυτή είναι δοκιμασία! Μαραθώνιος στη Σαχάρα!


Αυτή είναι δοκιμασία! Μαραθώνιος στη Σαχάρα!Η δύναμη του ανθρώπου απέναντι στη σκληρότητα της φύσης δοκιμάζεται. Μια μοναδική εμπειρία, που φτάνει τους συμμετέχοντες στα  σωματικά και ψυχικά όρια τους, διοργανώνεται στην έρημο Σαχάρα. Πρόκειται ίσως για τον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στον πλανήτη, με μία επική διαδρομή 254 χιλιομέτρων και διάρκεια έξι ημερών.

Ο Μαραθώνιος με τον τίτλο Marathon des Sables, διοργανώνεται για 28η φορά και απαιτεί από τους αγωνιζόμενους να ολοκληρώσουν 5μιση ισοδύναμους μαραθώνιους σε έξι στάδια, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 οC. Η υπεράνθρωπη δοκιμασία ξεκίνησε την Κυριακή (7 Απριλίου) και θα ολοκληρωθεί αύριο (Σάββατο 13 Απριλίου). Μάλιστα, οι συμμετοχές σημείωσαν το ρεκόρ των 1.024 δρομέων από 50 διαφορετικές χώρες. Ο αριθμός προκαλεί δέος, εάν αναλογιστούμε πως το 1986 που πρωτο ξεκίνησε είχε μόλις 23 συμμετοχές.


Οι συνθήκες της διαδρομής προκαλούν τρόμο στο άκουσμά τους. Οι δρομείς όμως, μάλλον γοητεύονται και το βλέπουν ως πρόκληση. "Το περιβάλλον και το τοπίο είναι απλά φανταστικά" αναφέρει ο βρετανός Τζεν Σάλτερ, που έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές.
Αυτή είναι δοκιμασία! Μαραθώνιος στη Σαχάρα!Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες των καυτών ημερών στην έρημο, οι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παγωμένες νύχτες. Η απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία, εξαντλεί τον ανθρώπινο οργανισμό και νου. Συχνές είναι και οι αμμοθύελλες, που κάνουν το Μαραθώνιο δυσκολότερο. Στο διάστημα των 28 χρόνων, που πραγματοποιείται, έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι. Οι παροχές από τους διοργανωτές ωστόσο είναι εξαίρετες καθώς παρέχεται νερό, σκηνή αλλά και θεραπεία για τα πόδια, στο τέλος των μεγάλων αποστάσεων.
Ορισμένα στατιστικά, που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως για το συγκεκριμένο αγώνα απαιτούνται: 120.000 λίτρα νερού, 6.5 χιλιόμετρα λευκοπλάστ, 400 άτομα προσωπικό, 270 ειδικές τέντες, 100 ειδικά οχήματα, και 6.000 αναλγητικά. Το κόστος συμμετοχής για τον Marathon des Sables, ανέρχεται περίπου στα 4.300 ευρώ, ενώ το 2014 αναμένεται μια μικρή αύξηση.
Οι "υπεραθλητές" που λαμβάνουν μέρος φαίνεται πως δεν το αντιμετωπίζουν απλά ως έναν δύσκολο αγώνα. Ο μαραθώνιος αυτός συχνά αποτελεί αφετηρία για φιλίες ζωής μεταξύ των δρομέων. Όλοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα, ανεξαρτήτως αγωνιστικού επιπέδου ή ηλικίας. Για το λόγο αυτό η αλληλοβοήθεια και η άμιλλα μεταξύ τους είναι στοιχεία, που κυριαρχούν.
Αναφέρουμε αναλυτικά τις αποστάσεις του μαραθωνίου ανά ημέρα:
Πρώτη ημέρα - 33.8 χλμ
Δεύτερη ημέρα - 38.5 χλμ
Τρίτη ημέρα - 35 χλμ
Τέταρτη ημέρα - 81.5 χλμ
Πέμπτη ημέρα - 42.2 χλμ
Έκτη ημέρα - 15.5 χλμ
Αξίζει να σημειώσουμε, πως το Σάββατο ο Marathon des Sables, θα ολοκληρωθεί με τα τελευταία 5 χιλιόμετρα να διανύονται για φιλανθρωπικό σκοπό της οργάνωσης UNICEF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου