Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οι άντρες δρομείς τρέχουν πιο άνετα μπροστά σε γυναικείο κοινό


Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Perceptual and Motor Skills" επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Οι άντρες δεν κουράζονται το ίδιο όταν τους παρακολουθούν γυναίκες να αθλούνται.
Βρετανοί ερευνητές έβαλαν 10 άντρες αθλητές να τρέξουν τρία 20λεπτα σε νορμάλ ρυθμό κάτω από διαφορετικές συνθήκες και τις τρεις φορές.
Στο πρώτο 20λεπτο, οι άντρες έτρεχαν χωρίς να τους παρακολουθεί κανείς και με παρέα μόνο τη μουσική τους. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου, οι ερευνητές έβαλαν μια γυναίκα να τους παρακολουθεί μετά το πρώτο 10λεπτο, ενώ κατά τη διάρκεια του τρίτου, έβαλαν έναν άντρα να τους παρακολουθεί, επίσης μετά το πρώτο δεκάλεπτο.


Μετά το πείραμα -και τα 60 λεπτά τρεξίματος-, οι δρομείς κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε ποιο από τα τρία 20λεπτα runs ένιωσαν ότι καταβάλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι 10 δρομείς τόνισαν πως όταν παρακολουθούνταν από τη γυναίκα, ένιωσαν ότι έτρεχαν με χαμηλότερο ρυθμό, χωρίς να κουράζονται το ίδιο όσο τα άλλα δύο 20λεπτα.
Σε ελεύθερη μετάφραση, το τρέξιμο μπροστά στα γυναικεία μάτια τους φάνηκε πιο εύκολο, ενώ μπροστά στα αντρικά μάτια, η κόπωση τους φάνηκε διαμετρικά αντίθετη.
Τι περιμένετε λοιπόν, αγαπητοί διοργανωτές Μαραθωνίων, ημι-Μαραθωνίων και λοιπών δρόμων αντοχής; Γεμίστε τους δρόμους με γυναίκες θεατές για καλύτερες αντρικές επιδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου