Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η νεκρή Μαραθωνοδρόμος του Λονδίνου είχε απαγορευμένη ουσία στο παγούρι της

Κατά τη διάρκεια του περσινού Μαραθώνιο του Λονδίνου μια γυναίκα που συμμετείχε είχε αφήσει την τελευταία της πνοή. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα η άτυχη μαραθωνοδρόμος είχε στο παγουράκι της σκόνη που περιείχε την απαγορευμένη ουσία DMAA.

Η 30χρονη Claire Squires κατέρρευσε και απεβίωσε στα τελευταία μέτρα του περσινού Μαραθωνίου. Σε ακρόαση που έγινε χτες αναφορικά με τον θάνατο της, ο σύντροφος της Simon Van Herrewege, είπε πως η Squires ξεκίνησε τον αγώνα έχοντας μαζί της ένα παγούρι που περιείχε διάλυμα με εμπορικό σκεύασμα σε σκόνη. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ένα από τα πολλά εμπορικά που περιέχουν την ουσία μεθελεξαναμινη, ποιο γνωστή ως DMAA. Κλινικά, η DMAA, χρησιμοποιείται για την ρινική αποσυμφόρηση, αλλά αθλητικά είναι γνωστή σαν διεγερτικό. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν τελικά ήπιε από το παγούρι ή όχι, όμως ο φίλος τε δήλωσε ότι του είχε αναφέρει πως θα έπινε στα τελευταία χιλιόμετρα της κούρσας αν άρχιζε να νιώθει κουρασμένη.
Η DMAA είναι στη λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA και μάλιστα έχουν σημειωθεί θετικά κρούσματα elite αθλητών να την χρησιμοποιούν.
Τον Αύγουστο, ο οργανισμός φαρμάκων της Βρετανίας διέταξε να αφαιρεθεί το επίμαχο προϊον και άλλα εμπορικά προϊόντα που περιέχουν DMAA από την αγορά, σαν επικίνδυνα για την υγεία. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων έστειλε προειδοποιητική επιστολή σε εταιρίες που ισχυρίζονται θετικές επιδράσεις στην υγεία από την χρήση τέτοιων σκευασμάτων. Η εταιρία που φτιάχνει το επίμαχο προϊον, ήταν ανάμεσα στους αποδέκτες αυτής της οχι κολακευτικής επιστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου