Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε η αυλαία για τον 31o Μαραθώνιο της Αθήνας. 30.000 δρομείς θα πάρουν μέρος φέτος

Το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του 31ου Κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας, που διεξάγεται στις 10 Νοεμβρίου, δόθηκε με τη συνέντευξη Τύπου στο New Hotel, που φέτος θα είναι υποστηρικτής της διοργάνωσης, φιλοξενώντας τους Elite ξένους αθλητές που θα πάρουν μέρος στον αγώνα, αλλά και το κέντρο Τύπου της διοργάνωσης.
Ο 31ος Κλασικός μαραθώνιος είναι μία διοργάνωση «γεμάτη προκλήσεις, στοιχήματα, αλλά και αλλαγές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου.
«Σε κάθε προσπάθεια λένε πως είναι δύσκολα τα πρώτα... τριάντα χρόνια. Όχι σε αυτή την περίπτωση. Η 31η χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις και στοιχήματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ανέλυσε τις προκλήσεις που περιέχει η φετινή διοργάνωση.


«Είναι πρόκληση η αξιοποίηση του συνεχώς ανερχόμενου κινήματος τρεξίματος στην Ελλάδα. Στο ΣΕΓΑΣ προσπαθούμε χρόνια να το κάνουμε και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση λέμε πως σε όλους τους αγώνες μας- Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, Run Greece - συγκεντρώνουμε από 50.000 δρομείς.
Είναι πρόκληση η άνοδος των ξένων δρομέων για το καλό του αγώνα αλλά και της πόλης και της χώρας. Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από το μεγάλο γεγονός υπάρχει αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι στη συμμετοχή των ξένων δρομέων.
Για μας επίσης πρόκληση είναι να εξυπηρετήσουμε 30.000 δρομείς με την ίδια ποιότητα παρότι έχει μειωθεί το μπάτζετ του Μαραθωνίου. Αυτό συνέβη γιατί αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε χρήματα του Μαραθωνίου για άλλες δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ. Στοίχημα είναι να μην φανούν αυτές οι περικοπές.
Μια ακόμη πρόκληση είναι η αλλαγή της αφετηρίας για τα 5-10 χλμ., η αλλαγή του τερματισμού μέσα στο στάδιο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον αυξανόμενο αριθμό των δρομέων, όπως και η αλλαγή του εκθεσιακού χώρου.
Πρόκληση επίσης είναι να ενισχύουμε κάθε χρόνο το φιλόδοξο στόχο να είναι η Αθήνα επίκεντρο του μαραθώνιου κινήματος, καθώς φέτος θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά την βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων με το Γκαλά της AIMS», είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αλλά και τους χορηγούς της διοργάνωσης για τη στήριξη.
Στη σημασία του μηνύματος του Κλασικού Μαραθωνίου στάθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Ο Μαραθώνιος είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη Ιστορία και στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα Ειρήνης που ενώνει ανθρώπους και λαούς. Και σήμερα, στην εποχή αβεβαιότητας που ζούμε η Ειρήνη έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε και πρόσθεσε:
«Ο Μαραθώνιος είναι επιπλέον επίκαιρος, διότι μας υπενθυμίζει διαρκώς αρχές και αξίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ιδιαιτέρως σήμερα όπως η Δημοκρατία και η Αλληλεγγύη. Ο ΚΜΑ είναι ένας σημαντικός αγώνας για την Αθήνα, την Ελλάδα και τον αθλητισμό και ως Υπουργείο Τουρισμού τον στηρίζουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξουμε τη δυνατότητα της Αθήνας και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, καθώς αποτελεί προωθημένη αξία στο υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος».
Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος τόνισε: «Εδώ και μισό αιώνα ο ΟΠΑΠ στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι. Ο Μαραθώνιος είναι κορυφαίο αγώνισμα του στίβου που εκφράζει διαχρονικά ιδεώδη όπως η συμμετοχή και η υπέρβαση, μηνύματα επίκαιρα στην εποχή μας. Φέτος ο ΟΠΑΠ συμμετέχει εκτός του χορηγικού προγράμματος, για πρώτη φορά ενεργά με την ομάδα ΟΠΑΠ στα 5 και 10 χλμ.».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, από την πλευρά του τόνισε: «Από το 2011 προσπαθούμε παρά τα οικονομικά προβλήματα να ενισχύουμε την προσπάθεια αναβάθμισης του μαραθωνίου. Στόχος μας να καθιερωθεί ως το κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, τουριστικό γεγονός της Ελλάδας κάθε χρόνο. Στηρίζοντας το Μαραθώνιο, στηρίζουμε το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας για την Ελλάδα».
Μία μικρή υπόσχεση πως μπορεί να μην είναι απλός θεατής στη διοργάνωση, αλλά να μετάσχει κιόλας, έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Στη χώρα μας τα καλά δεν έχουν διάρκεια, διότι απαιτείται οργάνωση, εργατικότητα, συλλογικότητα, αξιολόγηση, στοιχεία που μας λείπουν. Ο ΚΜΑ έχει όλα αυτά τα συστατικά γι αυτό δεν επιβιώνει απλώς, αλλά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ζωτικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται αύξηση των συμμετοχών κατά 15%.
Ο κόσμος – κι αυτό είναι από τις θετικές συνέπειες της κρίσης – αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό και αισιοδοξία τον αγώνα. Ο ΚΜΑ έχει τεράστια σημασία για την Αθήνα. Είναι ένας διεθνής θεσμός. Μην εκπλαγείτε αν συμμετάσχω φέτος, διότι είμαι σε θέση να τρέξω», δήλωσε.
Ο γ.γ. του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος είναι μια παγκοσμίου βεληνεκούς επικοινωνιακή ταυτότητα που συνθέτει το brand της Ελλάδας. Για αυτό υποστηρίζοντας τον Μαραθώνιο, υποστηρίζουμε τον τουρισμό και την εθνική μας ταυτότητα».
Από την πλευρά του ο Ανέστης Πιοτόπουλος, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Μαραθώνα Ιορδάνη Λουίζο, τόνισε: «Η συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος που συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και ο Δήμος Μαραθώνα είναι αγωγός και συμπαραστάτης. Δεν δίνει μόνο το όνομα του στον αγώνα, αλλά προσφέρει ενεργή συμπαράσταση οργανωτικά και επικοινωνιακά».
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΚΜΑ, Γιάννης Σταματόπουλος επεσήμανε: «Το στοίχημα για εμάς είναι να κρατήσουμε το επίπεδο της διοργάνωσης σε αυτό που έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια. Να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες αλλά και όσους παρακολουθούν όχι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα δώσουν παλμό και ζωή στην Αθήνα.
Θέλω να κάνω ένα πλατύ κάλεσμα σε όλους τους Αθηναίους να έρθουν στο Παναθηναϊκό στάδιο να χειροκροτήσουν όλους τους συμμετέχοντες και να χαρούν το μεγάλο αγώνα».
Παράλληλα ο συντονιστής της διοργάνωσης, Μάκης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία επτά χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων δρομέων που τρέχουν στην απόσταση του μαραθωνίου αυξήθηκαν από 800 στους περίπου 7.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων έχει ανέβει από τους 4.000 του 2005 στους 30.000 δρομείς που αναμένεται να πάρουν μέρος φέτος.


Ρεκόρ, Διεθνής Λάμψη, Καινοτομίες και Σημαντικές Αλλαγές
Με ένα μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών μπαίνει δυναμικά στην 4η δεκαετία της ζωής του ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.
Τριάντα χιλιάδες (30.000) δρομείς άνδρες-γυναίκες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της γης θα δώσουν το παρών την Κυριακή 10 Νοεμβρίου γιορτάζοντας τα 31α γενέθλια του Αυθεντικού Μαραθωνίου συμμετέχοντας παράλληλα στους δυο λαϊκούς δρόμους των 5 και 10 χλμ. στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στους πολλούς  ξεχωριστούς αγώνες παιδιών κατά μήκος της διαδρομής,  καθώς τον αγώνα των Special Olympics.
Ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποκτά φέτος ξεχωριστή διεθνή λάμψη αφού κατά την διάρκειά του η Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων , η AIMS,  σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ θα βραβεύσουν τους κορυφαίους (άνδρα και γυναίκα) μαραθωνοδρόμους του κόσμου για τη χρονιά που διανύουμε, τελετή βράβευσης που θα γίνεται μόνιμα πλέον από εδώ και στο εξής στη γενέτειρα  του Μαραθωνίου, την Ελλάδα.   Οι ξεχωριστές βραβεύσεις των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων  του 2013, οι οποίοι θα αναδειχτούν από παγκόσμια  ψηφοφορία και θα ανακοινωθούν  για πρώτη φορά την ώρα της βράβευσης , θα γίνουν στο Γκαλά της AIMS, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Κολεγίου Αθηνών.

Με το επίκαιρο θέμα «Η ασφάλεια των Mαραθωνίων Δρόμων» θα διεξαχθεί το 7ο Συμπόσιο της AIMS που θα γίνει φέτος στην Αθήνα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Park Hotel (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10).

Τα νέα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης ωστόσο δεν τελειώνουν στο εξω-αγωνιστικό κομμάτι.  Η Οργανωτική Επιτροπή του ΚΜΑ, αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες  στο αγωνιστικό κομμάτι  με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δρομέων και θεατών και κυρίως την ικανοποίηση  του αιτήματος χιλιάδων πολιτών, από Ελλάδα και εξωτερικό, για αύξηση του αριθμού των εγγραφών στους  μικρότερους αγώνες του ΚΜΑ .
Έτσι, προκειμένου  να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να γίνουν  μέρος του μεγάλου γεγονότος της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2013, η ΟΕ του ΚΜΑ αποφάσισε τα εξής:
1.   Η πορεία και ο τερματισμός του Μαραθωνίου, αλλά και των όλων υπολοίπων αγώνων, θα είναι πλέον από την βόρεια πλευρά του στίβου του Καλλιμάρμαρου, δηλ. μπαίνοντας  από την είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου  προς τα αριστερά και όχι προς τα δεξιά.  Έτσι, πέραν της μεγάλης διευκόλυνσης  στην αποχώρηση των δρομέων από την έξοδο του Σταδίου προς το ρουχισμό τους,  το Sponsors Village και το μετρό,  τραμ και λεωφορεία του Συντάγματος, αποκαθίσταται κι ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο, αφού απ' αυτή την πλευρά έγινε ο τερματισμός και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με τον Σπύρο Λούη  να φτάνει πρώτος.
2.Επίσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο χώρος έξω από το Στάδιο το πρωί της Κυριακής, αλλάζει η εκκίνηση των 5 και 10χλμ. και μεταφέρεται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στη Λεωφόρο Αμαλίας (στο ύψος αλέας Ζαππείου).  Με αυτήν την αλλαγή,  αξιοποιείται ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας για τις διαδρομές των 5 και 10χλμ. και ενισχύεται  ακόμη περισσότερο η μοναδική εμπειρία των δρομέων με «πέρασμα»  μπροστά από ιστορικά και πολιτιστικά  μνημεία της Αμαλίας, Πανεπιστημίου,  Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
3.Τέλος, αλλαγή έχουμε και στις ώρες εκκίνησης των δυο λαϊκών δρόμων, αφού τα 5χλμ. θα ξεκινήσουν στις 08:00 το πρωί  και τα 10χλμ στις 09:05πμ.  Έτσι, με την περαιτέρω  αξιοποίηση του πρωινού της Κυριακής, επετεύχθη η ικανοποίηση του πανδήμου αιτήματος για εγγραφή περισσοτέρων πολιτών - δρομέων στους αγώνες 5 και 10χλμ., χωρίς να επηρεάζεται  η ποιότητα των αγώνων και η εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων σ' αυτούς.
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου δρόμου, του δυναμικού βαδίσματος και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα είναι χωρίς αλλαγές και θα γίνει από την εγκατάσταση της ιστορικής αφετηρίας του Μαραθωνίου στον Μαραθώνα στις 09:00.
Τέλος, τόσο η EXPO, όσο και το Κέντρο Εγγραφών από όπου θα γίνεται και η παραλαβή των αριθμών και των πακέτων συμμετοχής θα γίνει φέτος στο Κλειστό Γυμναστήριο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου. Αυτό γίνεται λόγω των απαραίτητων εργασιών (και ως εκ τούτου μη διαθεσιμότητας για το Μαραθώνιο) στο Ζάππειο Μέγαρο  για την ανάληψη από την χώρα μας της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΣΕΓΑΣ καλεί τους Αθηναίους  να γιορτάσουμε το φετινό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας γεμίζοντας το Παναθηναϊκό Στάδιο!
Στα αρχεία δίπλα από το κείμενο θα βρείτε φωτογραφικό υλικό από την σημερινή πρώτη συνέντευξη για τον 31ο ΚΜΑ προσφορά του κ Φώτη Καζάζη (kazfot@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου