Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ο "Κλασικός" 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών - Αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη ΛαμπράκηΤην Κυριακή 11 Νοεμβρίου διοργανώνετα το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας μας. Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας και οι παράλληλοι αγώνες των 10 και 5 χλμ διεξάγεται για 30η φορά και αναμένεται να έχουν χιλιάδες συμμετοχές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις συμμετοχής, τους χορηγούς αλλά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαραθωνίου που διεξάγεται ταυτόχρονα με τον Κλασικό μαραθώνιο μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.athensclassicmarathon.gr/

Πληροφορίες για τις διαδρομές των αγώνων
 

Η διαδρομή του Μαραθωνίου

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ., οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη (27ο-28ο χλμ) είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ο-31ο χλμ). Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη (37,5 χλμ), όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας (40ο χλμ), όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.
Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού (41,2 χλμ) περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η διαδρομή των 10 χλμ.
Παράλληλα με το Μαραθώνιο Δρόμο διεξάγεται και ανοικτός Αγώνας Δρόμου 10χλμ, ο οποίος ξεκινάει και τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η διοργάνωση του Αγώνα Δρόμου 10 χλμ ξεκίνησε το 1998. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω καθιερώθηκε το 2004. Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει μετρηθεί από επίσημο διεθνή μετρητή (Grade A) των IAAF & AIMS.

 

Ο αγώνας ξεκινάει με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου για 5χλμ (με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης) και στην συνέχεια επιστροφή και τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πάνω στην Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η εκκίνηση του Αγώνα δίνεται στις 09:15πμ.

Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι σχετικά ανηφορικό με ενδιάμεσα επίπεδα μέρη. Διασχίζει έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Περνάει μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη, το ξενοδοχείο HILTON και το γυάλινο Άγαλμα του Δρομέα, το πάρκο Ελευθερίας, το Μέγαρο Μουσικής και την Αμερικανική Πρεσβεία. Στο ύψος του Πύργου Αθηνών η διαδρομή ακολουθεί τη Λεωφόρο Μεσογείων και μετά ένα μικρό κομμάτι της οδού Μιχαλακοπούλου. Από τη Σχολή της Αστυνομίας μέχρι το σημείο αναστροφής, η διαδρομή γίνεται ανηφορική. Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής. Στο ύψος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» γίνεται η αναστροφή μέσω της λεωφόρου Μεσογείων. Το υπόλοιπο της διαδρομής θεωρείται αρκετά εύκολο, με κατάληξη και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

 Η διαδρομή των 5 χλμ.Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. Αναλυτικότερα, η διαδρομή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ περιλαμβάνει τις οδούς:

Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό Στάδιο) - Ριζάρη - Λεωφόρος Βασ. Σοφίας (Πολεμικό Μουσείο) - Λεωφόρος Αμαλίας (Βουλή) - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Είσοδος Θεάτρου Ηρώδου Αττικού (αναστροφή στο ύψος της οδού Προπυλαίων) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Λεωφόρος Βασ. Όλγας - Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό Στάδιο).

Ο τερματισμός του Αγώνα Δρόμου 5χλμ θα λάβει χώρα εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η διαδρομή θεωρείται πολύ ευκολότερη από εκείνη των 10χλμ και δίνει την ευκαιρία σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και, τρέχοντας, να βιώσουν τη χαρά του τερματισμού μέσα στο ιστορικότερο και ωραιότερο στάδιο στον κόσμο, το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ θα δωθεί στις 08.30πμ. Οι δρομείς πρέπει να βρίσκονται στο χώρο του αγώνα τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν την εκκίνηση.

Για να συμμετάσχει κάποιος στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου